
TRANSIENT OCCUPANCY TAX 
CERTIFICATE OF EXEMPTION 

Finance Department 
220 E. Mountain View St., Suite A • Barstow, CA 92311 

Phone: (760) 255-5151 
 

HOTEL/MOTEL INFORMATION 
HOTEL/MOTEL NAME 
 

 

REPORT FOR QUARTER ENDING 

NAME OF ROOM OCCUPANT DATE OCCUPANCY BEGAN (MOVE-IN DATE) 
 

ROOM NUMBER OCCUPIED DATE OCCUPANCY ENDED (MOVE-OUT DATE) 
 

 

TERM OF OCCUPANCY THIS QUARTER: 
(Number of days occupant rented room during the reporting period) 

 

 
           __________________________________ DAYS 
 

 

NUMBER OF DAYS EXEMPT FROM TOT TAX: 
(Number of days in residence after the first 30 days.) 

 

 
           __________________________________ DAYS 
 

 
DAILY ROOM RATE: 

 
        $___________________________ 

 
GROSS AMOUNT OF EXEMPTION: 

(Multiply: Number Of Days Exempt From Tot Tax X Daily Room Rate) 
 

 
 
        $___________________________ 

CERTIFICATION 
I certify, under penalty of perjury, that all of the qualification explained on the reverse side 
of this form have been met, so as to exempt this occupancy from the Transient Occupancy 
Tax (TOT) as imposed by Chapter 3.16 of the Barstow Municipal Code. 
HOTEL/MOTEL REPRESENTATIVE’S PRINTED NAME 

 
 

HOTEL/MOTEL REPRESENTATIVE’S SIGNATURE 
 
 

DATE 

ROOM OCCUPANT’S PRINTED NAME 
 
 

ROOM OCCUPANT’S SIGNATURE 
 
 

DATE 

NOTICE TO THE OCCUPANT 
Since the signing of this form is under penalty of perjury, DO NOT sign this form 
unless it is completely filled out first. Please notify the City of Barstow at (760) 255-
5151 if you are asked to sign this form prior to completion. Occupant’s Initials:________ 

 
Revised March 2024 

No other exemption form will be accepted. Please do not use outdated forms, as they will be invalid 
and may subject the tax report to penalty and interest. 

 
 
 

Exemption Certificate Instructions on Reverse Side 

 



 

 

 

TRANSIENT TAX EXEMPTION CERTIFICATE INSTRUCTIONS 

There is no tax imposed upon any person as to whom, or any occupancy as to which it is 
beyond the power of the City of Barstow to impose the Transient Occupancy Tax (TOT) as 
provided for in Chapter 3.16 of the Barstow Municipal Code. 
 
There is no exemption currently provided for officers or employees of the United States 
Government or any officer or employee of the State of California, or any California county 
municipality or special district, or any officer or employee of a foreign government. 
Therefore, these persons are not entitled to use of this Certificate of Exemption unless they 
have provided and have attached a copy of their orders issued by their employer. 
 
Officers and employee of other states, non-California counties, municipalities, districts, non-
profit institutions, etc., are not exempt from the tax and are not entitled to use this 
Certificate of Exemption unless they provide and have attached a copy of their orders issued 
by their employer. 
 
Those individuals in residence for more than 30 days are exempt from paying TOT 
beginning with the 31st day of residency, until their departure, and are entitled to use of this 
Certificate of Exemption. This Certificate of Exemption shall not be used for any TOT 
collected where exempt status was not exercised and tax was paid. All TOT monies collected 
shall be forwarded to the City of Barstow no later than the last day of the month following 
the end of the calendar quarter. 
 
The hotel/motel owner/representative claiming exemptions on the quarterly Transient 
Occupancy Tax Return Report under the allowable deduction section, more particularly 
item #3, “Rent for Occupancy by Non-Transient Residents,” shall provide the Certificate(s) 
of Exemption that has/have been completed, in their entirety, totaling the amount claimed 
as returns that are exempt from TOT on the quarterly Transient Occupancy Tax Report. 
 
PLEASE NOTE: Certificate of Exemptions that are incomplete and/or those which do 
not contain an original signature of the hotel/motel representative, as well as the 
room occupant, will not be valid and any exemption claimed on the incomplete 
exemption form will not be considered as an eligible deduction. 
 


